Door het onthullen van een foto van de landelijk bekende fotograaf Brand Overeem heeft wethouder Salverda van de gemeente Utrechtse Heuvelrug op 9 mei 2008 het kleinschalige Centrum voor Funeraire Cultuur in Driebergen officieel geopend.

1 2

Op de foto was de begrafenisstoet van Albert van Barneveld te zien. De stalhouder-in-ruste werd op 12 januari 1978 overeenkomstig zijn laatste wens in de lijkkoets waarin hij zoveel andere Driebergenaren ten grave had gebracht, naar zijn laatste rustplaats op de Nieuwe Algemene begraafplaats aan de Traaij in Driebergen gereden.

Onder belangstelling van vele genodigden en andere geïnteresseerden werd in het kort iets verteld over de verschillende (toekomstige) activiteiten in het baarhuis. 

3 4

Het werd een gezellige en feestelijke middag. In het poortgebouw hingen foto’s van de vrijwilligers in actie, het binnenplaatsje was versierd met zwart, grijze en witte ballonnen. Ook was er een gezellig terras ingericht.

Na de opening overhandigde Jan Heemstra een negental, door Hugo de Lanoy de Meijer met de hand getekende kadastrale kaartjes van de Oude Algemene Begraafplaats, waarop de situatie’s vanaf de ingebruikname in mei 1860 tot en met 1948 waren ingetekend. 

5

6

 

Kadastrale tekening, gemaakt door Hugo de Lanoy Meijer.

Situatie Oude Algemene Begraafplaats ca. 1948

Na onthulling van de foto werd deze binnen op zijn plaats gehangen.


7

8

 

Hiermee was de inrichting van het Centrum voor Funeraire Cultuur compleet en konden de vele genodigden en bezoekers een kijkje gaan nemen, gevolgd door een hapje en een drankje.

                         9 10

 

11

 Het Centrum voor Funeraire Cultuur is

iedere zaterdagmiddag geopend

van

13.30 tot 16.30 uur